ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η πρώτη παγίδα  κατασκευάστηκε μετά από την παρατήρηση τυχαίων συμπεριφορών του δάκου στον αγρό, κατά την διάρκεια δοκιμών ξύλινων παγίδων κόλας.

Ο ρόλος της υγρασίας στη προσέλκυση του δάκου καθορίστηκε για πρώτη φορά ως υψηλής σημασίας και χρησιμοποιήθηκε στη Δάκο-Φάκα, που είναι η πρώτη παγίδα που χρησιμοποιεί υγρό ελκυστικό και συνδυάζει την μακράς διαρκείας ελκυστικότητα και εξόντωση με συμβατές με την βιολογική γεωργία μεθόδου.

Η τεχνογνωσία που χρησιμοποιήθηκε ήταν συσσωρευμένη γνώση 30 χρόνων του Θωμά Φιτσάκη, γεωπόνου, εξειδικευμένου στα έντομα και εντομοκτόνα.

Η παγίδα πατενταρίστηκε σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική  και η πατέντα περιελάμβανε την χρήση υλικών που δεν ήταν εμπορικά διαθέσιμα εκείνη την εποχή.

Η πρώτη παγίδα ήταν κατασκευασμένη από ύφασμα και πολλαπλών χρήσεων, αλλά το υψηλό κόστος απόκτησης και η περίπλοκη διαδικασία ανανέωσης μας οδήγησε σε μια νέα παγίδα φτιαγμένη από χαρτί ενισχυμένο με φιλμ και χαμηλότερο κόστος.

Η εμπορική επιτυχία ήταν μεγάλη και περαιτέρω αλλαγές έγιναν για τη βελτίωση της αντοχής της παγίδας στον αέρα, τις βαριές βροχοπτώσεις και την απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως.

This post is also available in: Αγγλικα, Γαλλικα, Ιταλικα, Ισπανικα