
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
Η Δάκο-Φάκα είναι ένα μέσο καταπολέμησης του δάκου (Bactrocera oleae) το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται έγκαιρα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης δεδομένου ότι ο δάκος ακόμα και σε χρονιές με μικρό πληθυσμό προκαλεί ζημιά στον καρπό της ελιάς.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε θηλυκό γεννάει 180-350 αυγά τα οποία στην επόμενη γενεά τους το 50% (τα μισά) είναι πάλι θηλυκά δίνοντας ένα δυναμικό προσβολής ικανό μέσα σε δυο γενεές να προκαλέσει τεράστιες ζημίες αν βοηθήσουν και οι κλιματικές συνθήκες.
Στη Ελλάδα έχουν παρατηρηθεί από 3-5 γενεές ανά έτος. Έτσι ένα και μόνο θηλυκό που θα βρει ιδανικές συνθήκες και δεν θα αντιμετωπιστούν με κάποιο τρόπο οι απόγονοι του θα δώσει πληθυσμούς άνω του δισεκατομμυρίου (1.000.000.000) εντόμων.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δάκος αν και μονοφάγο έντομο στην ελιά, χρησιμοποιεί εναλλακτικές πηγές τροφής ως ενήλικο που τον βοηθάνε να είναι πιο δραστήριος και επιθετικός αλλά και να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες.
Εποχή εφαρμογής: Ο σωστός χρόνος εφαρμογής μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες της χρονιάς και για την Ελλάδα είναι από 1 Ιουνίου μέχρι 20 Ιουλίου και ο τρόπος καθορισμού της ακριβής ημερομηνίας μπορεί και πρέπει να γίνεται με παγίδες “McPhail”.
Σε χρονιές πρώιμης καρπόδεσης, στις νότιες περιοχές της χώρας θα πρέπει να γίνεται ανάρτηση παγίδων τον Μάιο.
Η σωστή εποχή ανάρτησης των παγίδων είναι κατά την έναρξη τον πτήσεων του δάκου και πριν γίνουν γόνιμα τα θηλυκά άτομα.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΠΑΓΙΔΑ
Η παγίδα εξολοθρεύει τους πληθυσμούς του Δάκου από τις 3-4 πρώτες μέρες τις λειτουργίας της έχοντας δυνατότητα εξόντωσης πολλών χιλιάδων ατόμων ανά ημέρα. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να σκοτώσει τα αυγά που ήδη έχουν γεννηθεί και τα μεταναστεύοντα θηλυκά που είναι έτοιμα να γεννήσουν και έρχονται από διπλανούς ελαιώνες .
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Ένα καλό μέτρο που έχει εφαρμοστεί είναι η περιορισμένη λίπανση αζώτου και το πότισμα, αποφεύγοντας την ευτροφία του δέντρου της ελιάς, το μέρος που ελκύει το σύνολο του πληθυσμού του δάκου από την περιβάλλουσα περιοχή.
Περισσότερες πληροφορίες και τεχνικά στοιχεία μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάνοντας κλίκ εδώ.
This post is also available in: Αγγλικα, Γαλλικα, Ιταλικα, Ισπανικα