
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
Η μύγα της Μεσογείου (Ceratitis capitata) θεωρείται ένα από τα πιο καταστροφικά έντομα των καλλιεργειών. Το είδος κατάγεται από την Υποσαχάρια περιοχή και αργότερα εξαπλώθηκε.
Η εξάπλωση του οφείλεται στην αντοχή του σε χαμηλές θερμοκρασίες και στην ικανότητα να προσβάλλει μεγάλη ποικιλία ξενιστών.
Παρόλο που θεωρείται από τους κύριους εχθρούς εσπεριδοειδών, προσβάλλει τα ροδάκινα, τα αχλάδια, τα ρόδια και τα μηλοειδή.
Στη μεσόγειο το έντομο μπορεί να ολοκληρώσει από 4-7 γενεές και να προκαλέσει μέχρι και 100% προσβολή στα πυρηνόκαρπα.
Η βιολογία του εντόμου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την θερμοκρασία.
Όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι ευνοϊκές για αναπαραγωγή το έντομο διαχειμάζει στο χώμα σαν πούπα. Στην Κρήτη λόγω θερμοκρασιών το έντομο διαχειμάζει σαν ακμαίο. Στους 32°C ο βιολογικός κύκλος του εντόμου διαρκεί 15 μέρες.
Στους 12°C ο βιολογικός κύκλος του εντόμου μπορεί να διαρκέσει 100 μέρες.
Κάτω από 9°C ο βιολογικός κύκλος του εντόμου σταματά.
Το χειμώνα το έντομο παρουσιάζει μία γενιά, ενώ κατά τη θερινή περίοδο περισσότερες.
Στην Ελλάδα μεγάλες πληθυσμιακές εξάρσεις παρατηρούνται τον Αύγουστο, Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβρη.
Στην Νότια Ελλάδα από τον Απρίλιο έως τέλος Δεκέμβρη.
Οι προσβολές γίνονται όταν τα οι πληθυσμοί είναι σεξουαλικά ενεργοί(4 ημέρες μετά την εκκόλαψη). Οι καρποί που προτιμούνται είναι εκείνοι που ο φλοιός τους έχει ξεκινήσει να μεταχρωματίζεται. Το θηλυκό μπορεί να εναποθέσει γύρω στα 10 με 20 αυγά σε κάθε τρύπα. Κατά τη διάρκεια του βιολογικού του κύκλου μπορεί να εναποθέσει έως και 400 αυγά.
Η εφαρμογή της παγίδας Med fly trap, θα πρέπει να γίνεται πρίν την αλλαγή του χρώματος στους καρπούς, η εποχή της ανάρτησης εξαρτάται από την περιοχή στην οποία βρίσκεται η καλλιέργεια σας.
Παρακαλούμε για οποιαδήποτε διευκρίνιση επικοινωνήστε μαζί μας
This post is also available in: Αγγλικα, Γαλλικα, Ιταλικα, Ισπανικα